+420 736 632 224 Po – Pá: 8 – 14 hod.

Můj účet 0Košík
x
Registrace

Vlhkost v interiéru

NAŠE NABÍDKA SYSTÉMŮ BEZDRÁTOVÉHO OVLÁDÁNÍ SUPLA

Proč je to tak důležité pro vaši pohodu a domácí rozpočet?

Zajímají nás parametry vzduchu, který dýcháme. Sledujeme aktuální údaje vydávané stanicemi pro monitorování znečištění, úroveň koncentrace pylů a mnoho dalších parametrů. Podobnou péči a zájem bychom měli mít i v případě teploty a vlhkosti uvnitř našich domovů či kanceláří. Proč takové znalosti potřebujeme a jaké výhody nám mohou přinést?

Detekce optimální teploty a vlhkosti

Čidla teploty a vlhkosti se v domech často objevují na začátku topného období. Vytápění je důležitý, ale ne jediný důvod, proč se o monitorování těchto parametrů zajímat. Přestože se každý z nás cítí dobře v jiných podmínkách, předpokládá se, že optimální teplota pro domácí interiér by měla být mezi 20-22˚C ve dne a 18˚C v noci. Optimální teplota je ta, při které pociťujeme tzv. tepelnou pohodu, tedy stav, kdy pobyt v místnosti nezahrnuje pocit chladu nebo naopak nadměrného tepla.

Tepelný komfort není jen teplota. Tento komfort je ve skutečnosti výsledkem dvou faktorů: teploty a vlhkosti. Často je nutné zajistit také odpovídající úroveň vlhkosti. Poslední jmenovaný parametr by se měl optimálně pohybovat v rozmezí mezi 40 % a 60 %. Pokud neznáme vlhkost prostředí, můžeme hledat příčinu našeho diskomfortu v nastavení topení, a to zase může způsobit jeho neefektivní využití.

Na tomto jednoduchém příkladu můžeme jasně ukázat, že zjištěná úroveň vlhkosti může přispět k lepšímu nebo jednoduše ekonomičtějšímu využití našeho topného systému.

Nízká vlhkost vzduchu může snižovat funkci imunitního systému

Kromě tepelné pohody vstupují do hry i další faktory. Příliš nízká vlhkost vzduchu doma je příčinou problému se snižováním účinnosti imunitního systému. To znají zejména rodiče malých dětí.  Mimo jiné i z tohoto důvodu doprovází začátek topného období množství infekcí a nachlazení, zejména u dětí. Právě nejmladší obyvatelé domů, ve kterých je příliš nízká vlhkost, si stěžují na dýchací potíže, sucho v krku nebo ucpaný nos. Naopak dospělí mohou častěji pozorovat suchou pokožku.

Příliš nízká nebo vysoká vlhkost může být příčinou infekcí během topného období. Navíc v interiérech s příliš vysokou vlhkostí vzduchu vzniká prostředí příznivé pro množení plísní a hub. Škodlivost těchto jevů je neoddiskutovatelná a může vést k dýchacím potížím, poruchám koncentrace, závratím a mnoha dalším problémům, které způsobují zhoršení pohody.

Vlhkoměr pomůže s ideální vlhkostí v místnosti

Pohodlný a rychlý přístup k aktuálním hodnotám teploty a vlhkosti je zdrojem cenných informací. Díky nim poznáme, kdy je třeba větrat nebo ve složitějších případech použit pohlcovače vlhkosti či zvlhčovače vzduchu. Kromě pozitivního dopadu na naši pohodu si můžeme ušetřit nepříjemné infekce a sezónní nemoci a také zvýšit účinnost vytápění našeho domova.

Aktuální teplota a vlhkost je užitečná také pro ty, kdo doma pěstují rostliny. Neprospívání květin a jiných rostlin, které zdobí naše interiéry, má často na první pohled nepochopitelné důvody. Nemusí jít o nedostatek živin, které se snažíme rostlinám doplnit. Skutečný důvod může být mnohem prozaičtější. Rostliny, stejně jako lidé, fungují nejlépe ve specifickém rozsahu teplot a vlhkosti a tyto parametry můžeme ovládat.

Senzor teploty a vlhkosti THW-01 s připojením na wifi

Nyní existuje produkt, který uživatelům poskytne funkci dálkového odečítání teploty a vlhkosti. Jde o zařízení, které se snadno instaluje a používá. Senzor je užitečný pro uživatele, kteří chtějí mít pod kontrolou parametry vzduchu v domě, ale také pro ty, pro které jsou informace o teplotě a vlhkosti důležité např. při prodeji citlivého zboží. Senzor teploty a vlhkosti THW-01 je malý senzor napájený micro USB kabelem. Toto zařízení spolupracuje se systémem Supla a umožňuje sledovat teplotu a vlhkost se stejnou lehkostí, s jakou sledujeme např. spotřebu elektřiny nebo plynu.

Díky magnetu uvnitř krytu THW-01 můžeme toto malé zařízení umístit nejen na zeď, ale připevnit na kovový povrch (např. lednička) nebo jednoduše položit.

Uživatel může ke svému účtu připojit mnoho senzorů THW-01 a získat tak rychlý přístup k informacím o teplotě a vlhkosti v různých místnostech. Data z THW-01 jsou prezentována na obrazovce telefonu v aplikaci Supla. To je velká výhoda oproti podobným zařízením, jejichž odečty jsou dostupné pouze na vestavěných displejích. Odečty jsou dostupné odkudkoli. Další výhodou senzoru je, že se naměřená data ukládají do cloudu, takže máme přístup nejen k aktuálním odečtům, ale i k těm historickým. Pokud se potýkáte s příliš nízkou nebo vysokou vlhkosti a snažíte se tento problém řešit různými metodami, jistě oceníte možnost pohodlného porovnání odečtů v různých časových obdobích. Pokud chcete udržovat konstantní parametry na místě, kde skladujete zboží citlivé na výkyvy teplot nebo pěstujete rostliny, bude se vám velmi hodit možnost kontrolovat parametry teploty a vlhkosti na obrazovce chytrého telefonu nebo tabletu na dálku. THW-01 je malý a velmi praktický senzor. Přesnost jeho měření a odolnost vůči extrémně nízkým a vysokým teplotám byly ověřeny dlouhým a důkladným procesem zahrnujícím testy v klimatické komoře. Zařízení může pracovat při teplotách od -25°C do +55°C, při odečítání vlhkosti od 0% do 99%. Abyste mohli THW-01 používat, potřebujete pouze 5V napájení a dosah Wi-Fi sítě.

Tohoto malého pomocníka na cestě k dokonalé pohodě můžete zakoupit na našem e-shopu.

vlhkost v interiéru

Další články: