+420 736 632 224 Po – Pá: 8 – 14 hod.

Můj účet 0Košík
x
Registrace

Jak připravit elektroinstalaci

NAŠE NABÍDKA ELEKTROINSTALAČNÍHO MATERIÁLU

Elektro instalaci v domě, či bytě by měl dělat kvalifikovaný elektrikář. Jen tak zajistíte správnou funkčnost všech instalovaných zařízení. Pro instalaci světel, a především zásuvek pro elektrospotřebiče, platí zásady a normy, které je nutno dodržovat především z bezpečnostního hlediska. Také umístění elektrického vedení by mělo odpovídat určitým zásadám, a měli bychom vědět, kudy v našem domě vede. Při případné rekonstrukci nebo jen malého zásahu do zdi, například při instalaci obrazu, se tak vyhnete poškození elektrických vodičů.

Pokud se jedná o elektroinstalaci v kuchyni nebo koupelně, tedy v místech, kde se zásuvky mohou potkat s vodou, je konzultace s odborníkem o to důležitější.

Některá základní pravidla si nastíníme v tomto článku.

Osvětlení

V koupelně běžně stříká voda a když nestříká, srážející se pára je všudypřítomná. Pří výběru světla je na to třeba myslet a vybírat pouze výrobky určené do vlhkého prostředí. Svítidla jsou označená hodnou tzv. IP, která určuje stupeň ochrany před vodou a nečistotami. (co se skrývá pod značkou IP si můžete přečíst zde: Krytí "IP" a co to znamená ). Vhodný výrobek zajistí v tomto vlhkém prostředí nejen trvanlivost, ale hlavně bezpečnost.

Jak připravit elektroinstalaci v koupelně - osvětlení

Zóny

K hodnotám IP se vážou zóny, pro kterou je výrobek určený. Celkem rozlišujeme čtyři zóny označované číslicemi od 0–3.

  • Zóna 0 tvoří vnitřní prostor okolo vany či sprchy. Zde se nesmí nacházet žádné spínače ani zásuvky.
  • Zóna 1 se nachází bezprostředně nad vanou, prostor od okraje vany nebo sprchy do výšky 2,25 m (od podlahy). Instalují se zde zařízení pracující na nízkém napětí, tedy 12V.
  • Zóna 2 vodorovně do vzdálenosti 60 cm od zóny 1, ve výšce 2,25 m nad podlahou až do stropu, vyžaduje instalaci výrobků odolných proti stříkající vodě, a to ze všech směrů. Tyto výrobky jsou onačeny „IP44“
  • Zóna 3 navazuje na zónu 2 do vzdálenosti 2,4 m. Zde mohou být umístěny zásuvky chráněné oddělovacím transformátorem nebo samočinným odpojením od zdroje při použití proudového chrániče. Svítidla nesmí být níže než 40 cm nad horním okrajem umyvadla. Zde mohou být zařízení s označením IP21, která mají chránění proti svisle dopadajícím kapkám vody.

Elektroinstalace a bezpečné zóny

Více zdrojů světla – více elektrických okruhů

Jak koupelny, tak kuchyně potřebují více zdrojů světla. V koupelně to bývá zpravidla doplňkové osvětlení kolem zrcadla a v kuchyni svítidla nad jídelním stolem a dostatečné osvětlení pracovní plochy. To vyřeší více zdrojů světla se dvěma nebo více nezávislými okruhy. I když se jedná třeba o malou koupelnu. Trh nabízí nepřeberné množství světel v různých stylech. Při výběru se řiďte především jejich funkčností a kvalitou materiálů. Vlastní vzhled svítidla by měl být až na 3. místě.

Příprava elektroinstalace

Před samotnou instalací, zpravidla už ve stádiu projektu je třeba vědět kolik zdrojů světel budete potřebovat. Správná příprava elektrických vodičů je základ. Zvažte také z kolika míst se budou světelné zdroje rozsvěcovat. Vypínače by měly být u všech dveří. Do vymalovaných zdí už budete světelné obvody přidávat jen stěží. I když i tady máme řešení. Dají se využít bezdrátové instalační přístroje pro dálkové spouštění .

Totéž platí pro zásuvky. Už ve stádiu projektu je dobré vědět, jak bude rozmístěný nábytek a tím i spotřebiče. Do tohoto místa by pak měla vést elektroinstalace pro jejich pohodlné zapojení. Zde platí, lépe více, než aby chybělo. Řešení pomocí prodlužovacích přívodů nebo rozboček není nikdy ideální natož hezké.

Pro používání fénů, holících strojků či nabíječek na elektrické kartáčky, se bude v koupelně hodit minimálně dvojzásuvka – jen dávejte dobrý pozor na její bezpečné umístění ve správné zóně. V nabídce jsou také hermetické zásuvky s horní krytkou pro lepší ochranu před vodou.

Zásuvky v koupelně

Při instalaci zásuvek v koupelně se musíte řídit tzv „umývacím prostorem“. Je to pruh stěny v šířce umyvadla, který stoupá od podlahy ke stropu nad umyvadlem a pod ním. Zásuvky je možné instalovat mimo tento prostor, aby byla dodržena vzdálenost od vody. Umísťují se 20 cm od hranice tohoto prostoru a 120 cm od podlahy. Podobně je tomu u zásuvky pro pračku a sušičku.  Obvykle se instalují vedle pračky nebo za ní ve výšce cca 20 cm. Totéž platí pro elektrický žebřík pro sušení ručníků.

V kuchyni dejte pozor na umístění zásuvek v blízkosti dřezu. Do kuchyně je vhodné umístit řadu zásuvek ve vícenásobných rámečcích, spotřebičů v kuchyni přibývá a zásuvek je pořád málo. Výhodné je umístění krytých výklopných zásuvek v pracovním pultě. Nesmíte zapomenout na zásuvky pro další spotřebiče jako je trouba, varná deska nebo mikrovlnka. Všechny tyto zásuvky musí být přístupné a zároveň mohou být „ukryté“. Nechceme přece, aby design naší kuchyně rušily přívodní kabely spotřebičů.

Výběr designu zásuvek a vypínačů už záleží na vás.

 

Jak připravit elektroinstalaci

Další články: