+420 736 632 224 Po – Pá: 8 – 14 hod.

Můj účet 0Košík
x
Registrace

Teplou nebo studenou bílou?

Jak správně vybírat barvu bílého světla? Jaké světlo je vhodné do požadované místnosti a pro tu či jinou činnost?

Teplota chromatičnosti (CCT -  Correlated Color Temperature ) nebo také barevná teplota bílého světla je fyzikální veličina, která charakterizuje vlastnosti světelného zdroje. Vyjadřuje se číselnou hodnotou a uvádí se v Kelvinech (K). Hodnoty se obvykle pohybují od 1900 K až po 12 000 K. Čím nižší je údaj, tím teplejší je odstín emitovaného světla.

NAŠE NABÍDKA OSVĚTLENÍ

Barva použitého světla významně ovlivňuje pocit a vnímání z nasvětlení prostoru nebo produktů. Působí na člověka fyziologicky a má významný vliv na jeho psychiku. Proto je nutné vybírat teplotu svícení zdroje a optimalizovat ji podle činnosti a prostoru, ve kterém bude použitý. 

Hodnoty cca do 3000 K jsou pocitově teplé. Charakterizují světlo se žlutým až oranžovým nádechem. Můžeme jej přirovnat ke svitu svíčky. Je měkké a tlumené. Vytváří příjemnou a hřejivou atmosféru. Uplatní se především v domácnosti a místech pro odpočinek a relaxaci. V komerčních prostorách se nejčastěji využívá v restauracích, hotelích a wellness.

Neutrální jasné odstíny od 4000 K poslouží v kancelářích, učebnách, na úřadech, ale i ve výrobních halách a na dalších pracovištích. Všude tam, kde je vyžadována koncentrace a aktivita. Neutrální světlo opticky zvětšuje prostor a působí velmi čistě. Využívá se v ordinacích a lékárnách.

Studené odstíny mají hodnotu přibližně 5500 až 6000 K. Světlo je chladné s umělým namodralým nádechem. Působí nepřirozeně, v domácnostech jej příliš nevyužijete. Doporučují se spíše do nebytových prostor jako jsou garáže nebo sklepy. Nicméně podporuje energeticky, je tedy vhodné do posiloven nebo tělocvičen. Pro jejich povzbuzující účinek díky modrým vlnovým délkám, které zabraňují sekreci spánkového neurohormonu melatoninu, nejsou vhodné do našich ložnic a obýváků.

Studenému světlu, ať už ze světelných zdrojů nebo elektroniky jako jsou mobilní telefony, počítače a tablety, je dobré se alespoň 3 h před spaním vyhnout. Předejdete tak narušení spánkového biorytmu a ochráníte své zdraví.

Další články: